weboldal, céges kommunikáció, honlap, seo, forgalom, weboldal készítés, weboldal, honlap, weblap, weboldal készítés ára, arculattervezés, céges arculat, webáruház, üzleti fotózás, webáruház készítés, webdizájn, webdizájner, webdesign, webdesigner, suitebuild, webdevelopment
2021.01.28.

Mire figyelj, hogy élmény legyen a weboldaladon böngészni 2021-ben is? – 5+1 ötlet

A Google bejelentette, hogy változnak az algoritmusai – ez mondjuk nem nagy újdonság, ugyanis folyamatosan változnak;)

Amire érdemes lesz odafigyelni: 2021-től már az ügyfél élmény (user experience=UX) is számítani fog abban, hogy hányadik helyre rangsorolja a weboldalakat a találati listáján.

De mit jelent az ügyfél élmény?

Röviden: mennyire egyszerű és könnyű böngészni a weboldaladon.

Hosszabban:

  1. a weboldal kinézete – milyen érzéseket sugall: biztonság, megbízhatóság, harmónia stb,
  2. milyen érzés a használata: mennyire élmény a weboldalon böngészni, és
  3. a használhatósága: mennyire átlátható, könnyen kezelhető és gyorsan megtalálható a keresett információ rajta.

 

Közel az emberek 40%-a elhagyja a weboldalt, ha nem tetszik neki a tartalom, vagy a weboldal kinézete. Ezért nagyon fontos, hogy minél inkább a látogatóid kedvébe járj és javíts az oldalad felhasználói élményét!

 

Mivel lehet ezt az élményt javítani?

  1. Mennyire mobilbarát a weboldalad. Vagyis mennyire reszponzív. Az internethasználat 2/3-a okostelefonokon keresztül zajlik. Ezért nagyon fontos, hogy mobilon is könnyen használható legyen a honlapod. Ezzel csökken a visszapattanási arány és növekedhet a látogatóid száma. Ezt a Google algoritmusai is pozitívumként értékelnek, hiszen minél többen keresik fel az oldaladat, annál inkább szakértői oldalnak tekint és annál nagyobb az esélye, hogy előrébb sorol a találati listáján.
  2. A weboldal sebessége. A weboldal sebességét befolyásolja, hogy milyen méretű képeket töltesz fel az oldaladra. Ezért fontos, hogy feltöltés előtt csökkentsd a képek méreteit oly módon, hogy a felbontása még nem megy a látogatói élmény kárára.
  3. Ugyancsak a weboldal sebességét csökkentik az animációk. Ezért animáció – csak, ha szükséges. Szuperül néznek ki a mindenféle irányból bekúszó, animált weboldal elemek, viszont ha túlzásba visszük nemcsak idegesítőek egy idő után a különféle ugráló, hullámzó stb. szövegrészletek, képek, ikonok, hanem a weboldalt is nagyon be tudja lassítani.
  4. Releváns, a célcsoportod érdeklődésének megfelelő folyamatosan frissülő új tartalom. = rendszeresen írj blogbejegyzéseket az oldaladra olyan témában, ami érdekelheti a potenciális vagy meglévő ügyfeleidet.

Ezzel, ahogy az 1.pontban is írtam a weboldalad szakértői oldal státuszát tudod emelni.

  1. Használj felsorolásokat. Az emberek könnyebben találják meg a segítségével az ajánlatod előnyeit, mire nyújt megoldást és a legfontosabb jellemzőit. A felsorolások átláthatóbbak és könnyű rájuk emlékezni.

+ 1. Maradj következetes! A vizuális következetesség elengedhetetlen feltétele a pozitív felhasználói élménynek. Ha az aloldalakra téved a látogatód fontos, hogy tudja még mindig ugyanazon a weboldalon van. Bármilyen drasztikus változtatás összezavarhatja és az oldalad gyors elhagyására késztetheti. Ezért a teljes weboldalon  ugyanazok a színek, betűtípusok, gomb méretek, dizájn elemeket és stílus fogadja őket, mint a honlapod főoldalán!

error: A weboldal tartalmát szerzői jog védi!