Domain cím és tárhely választás

tarhely_domain

A domain cím és megfelelő tárhely kiválasztása elengedhetetlen lépése annak a folyamatnak, hogy legyen egy jól működő és gyors weboldalad.

De mikor és hogyan érdemes ezeket kiválasztani?

Domain cím választása

Kitaláltad álmaid vállalkozását és már a márkád nevét is,  szeretnél domaint foglalni hozzá, de kiderült, hogy már foglalt?

Kellemetlen tud lenni…főleg, ha már megcsináltattad hozzá a logót, névjegykártyát és egyéb cégnevet hordozó dolgokat.

Ezért javaslom, hogy amikor indítod a vállalkozásodat, elkezded gyűjteni az ötleteket a megfelelő névre vonatkozóan, ellenőrizd le, hogy létezik-e már más vállalkozás /márka ezzel a névvel.
Addig ne is kezdd el az arculatodat elkészíttetni, amíg ezt nem tetted meg és ellenőrizd a domain foglaltságát is.

A domain cím nem árt, ha egyben a vállalkozásod/márkád neve is. Legyen jól azonosítható, rövid, ne legyen benne kötőjel, rövidítés. Fontos, hogy időtálló is legyen, hiszen nem 1 évre választod, hanem hosszabb távra.

Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha körültekintően választasz nevet.

  • még elérhető a hozzá tartozó domain,
  • nem kevernek össze a “másikkal”, akinek ugyanaz a neve,
  • nem vádolnak meg azzal, hogy másoltad a vállalkozást, nevet , főleg, ha azonos területen működtök.

Hol érdemes ellenőrizni a nevet és a domain címet?

  • Google
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • domain foglaltság

Az alábbi linken tudod leellenőrizni, hogy az adott domain elérhető még vagy már valaki lefoglalta:

https://www.domain.hu/domain-kereses/

Domaint bármelyik tárhelyszolgáltatónál lehet vásárolni, nem szükséges, hogy egy helyen legyen a tárhelyeddel, bár ha együtt szeretnéd a kettőt kezelni, kényelmi szempontokból nem baj, ha ugyanott van.

Ha úgy érzed, hogy meg van a végleges neved, a domain is szabad hozzá, akkor fizess elő rá, akár már akkor is, amikor még a weboldalad csak kósza gondolat. Pár ezres tétel évente, viszont bebiztosíthatod magadat, hogy még akkor is meglesz a domain cím, amikor a weboldaladat élesbe szeretnétek tenni.

Hogyan és mikor válassz tárhelyet?

Tárhelyet ráérsz akkor keresni, amikor már a weboldalad készülőben van. A webfejlesztőd is tud segíteni abban, hogy hol és mekkora tárhelyre fizess elő.

Az ingyenes tárhelyeket nem javaslom, ahhoz, hogy biztonságban és megfelelően gyorsan fusson az oldalad, érdemes rászánni a kb. évi min. 15.000 Ft-ot.

Milyen tényezőket vegyél figyelembe a tárhely kiválasztásánál?

Gyorsaság
Fontos, hogy gyors legyen az a szerver, amin a tárhelyed van.

Biztonság – SSL tanúsítvány
Tárhely előfizetés esetén ezért érdemes körültekintően vásárolni tárhelyet. Válassz olyan csomagot, ami már eleve tartalmazza az SSL tanúsítványt.

Tárhely mérete
Először is gondold át, hogy milyen elvárásaid vannak a jövendőbeli weboldaladdal szemben!
Ugyanis ez befolyásolhatja, hogy mekkora és milyen tárhelyre kell előfizetned:
Egyoldalas bemutatkozó weboldalnál nem szükséges nagy tárhely, viszont több száz termékkel rendelkező weboldalnál már érdemes elgondolkodni rajta.

0-24 órás Ügyfélszolgálat
Ami fontos, hogy legyen 0-24, és hétvégi ügyfélszolgálata a tárhelyszolgáltatónak. Addig amíg nincs probléma sokan ez utóbbit feleslegesnek tartják, de mi történik akkor, ha egy Black Friday kampányod során leáll a webshopod és mivel nincs hétvégi ügyfélszolgálat, így bevételkieséssel kell számolnod a leállt webáruházad miatt.

Napi biztonsági mentés
A tárhelyszolgáltatód minden nap végez biztonsági mentést, így ha esetleg valamiért elszáll az oldalad és nincs biztonsági mentésed, a szolgáltatód vissza tudja állítani a saját mentéséből.

Ha meg mindig bizonytalan vagy, főleg a tárhelyválasztást illetően, javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot a kinézett szolgáltatóval, ugyanis a többségük tényleg szívesen segít és javasol megfelelő csomagot az igényeidet figyelembevételével.

Cimkék: