Hogyan dolgozom – arculattervezés, logókészítés

logo_hogyan

Összeállítottam egy kis előzetes ismertetőt, hogy mire számíthatsz, miután megkeresel arculattervezéssel és logókészítéssel kapcsolatban.

Így te is könnyedén átláthatod a folyamatot, illetve előzetesen tájékozódhatsz, hogy mely lépéseknél tőled mire van szükség.

Lépések

  1. Eldöntötted, hogy szeretnél arculattervezést és logókészítést, ezért felvetted velem a kapcsolatot valamilyen formában: telefonon, e-mailen, social media platformok valamelyikén vagy a weboldalamon található űrlapon keresztül.
  1. Ezek után egy rövid telefonbeszélgetésre foglak invitálni, hogy előzetesen tájékozódjak a terveidről. Itt már röviden el fogom mondani, hogy milyen lépések vannak addig, hogy ajánlatot tudjak neked adni.
  1. Ezután egy igényfelmérő űrlapot küldök neked konkrét kérdésekkel, hogy lássam milyen formában fogod az arculatot és logót használni, milyen elképzeléseid vannak az egész projektet illetően.

Ez azért fontos, hogy előre tudjam tervezni, hogy a munkám milyen feladatokból fog állni, és ennek megfelelően minél pontosabb árajánlatot adhassak a számodra.

Nem igazán vagyok híve annak, hogy valamit bemondok a telefonba, aztán munka során többször módosítok az áron.

Illetve azt is lássam, hogy a megbízást el tudom-e vállalni vagy sem.

Igen, ezt is szoktam mérlegelni, ugyanis az űrlap kitöltésnél szokott kiderülni mennyire komolyan gondolod a megbízást. Van, aki már vissza sem küldi, vagy van, aki számára ekkor derül ki, hogy még időre van szüksége, hogy kitalálja milyen céljai vannak, ki az ideális ügyfele stb.

  1. Kitöltötted az űrlapot, én is úgy gondolom, hogy szeretnék továbblépni az ajánlat irányába. Így elkészítem számodra a részletes ajánlatomat. Ami tartalmazni fogja a különböző lépéseket, mi kb. mennyi időt vesz igénybe, tőled mire van szükségem, mi mennyibe fog kerülni, mennyi módosítási lehetőség van.
  1. Az ajánlatot elküldöm számodra és adok egy kis időt arra, hogy átgondold és átnézd. Ha van kérdés, akkor javasolni fogok egy Skype vagy Zoom beszélgetést.
  1. Ajánlat elfogadását követően elkészítem a szerződést, amit ugyancsak elküldök neked átnézésére. Ha rendben találod, akkor aláírjuk.

Mivel egyre inkább törekszem én is a felesleges papírozás elkerülésére, ezért online egy szerződésaláíró alkalmazás segítségével könnyedén megoldható a szerződéskötés. Szerződéskötéssel egy időben a foglalót szoktam kérni átutalni. (Általában a teljes projekt árának 40%-át.)

  1. Szerződéskötést követően elkezdődhet a munka. Konkrét lépéseket nem írom le, ugyanis mindenkinél más, igénytől függően. Ezeket úgyis egyeztetjük az ajánlat és a szerződés fázisaiban.

Gyakori kérdések

  1. Módosítási lehetőség

Ami gyakori kérdés, hogy mennyi módosítási lehetőség van.

Bármennyi. Annyi kikötésem viszont van minden projektnél, hogy minden mérföldkőnél, amikor adott fázishoz tartozó elkészült munkát bemutatok csupán az első két módosítási kör ingyenes, minden továbbinak díja van.

Hogy miért van ez?

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki tudja mit szeretne, annak a két módosítási kör bőven elég.

  1. Mi történik akkor, ha a projekt folyamán egy teljesen új dolgot kérsz, vagy a korábban megállapodottól teljesen mást. Pl. kitalálod, hogy teljesen más színvilágot szeretnél az arculatodban viszontlátni?

Nincs akadálya, viszont ebben az esetben új árajánlatot fogsz tőlem kapni a kérésed függvényében.

  1. Milyen formában kommunikálunk a munka során?

E-mailben biztosan, illetve ha szükséges online megbeszélés keretében.

Social média felületek üzenetküldési lehetőségein belül egyáltalán nem. Ennek egyrészt adatvédelmi okai vannak, másrészt a munka hatékonyságát illetően fontos, hogy egy, maximum kettő csatornára szűkítsük le a kommunikációt.

Mivel kell neked készülnöd?

Tudd, hogy:

– ki a célcsoportod,

– milyen platformokon, felületeken fogod használni az arculatodat, logódat

– milyen színvilág, stílus, hangulat az, amit a potenciális ügyfeleidnek szeretnél közvetíteni

– ha vannak példáid, hogy mi tetszik, szívesen megnézem.

Mennyi idő egy arculattervezés, logókészítés

Maximum. 1 hónapot szoktam javasolni szerződéskötéskor. Ennyi időben módosításokkal, előkészületekkel együtt bele kell férnünk.  Ezért kérem, hogy ha elkezdjük a munkát, ez is a top 3 prioritásaid között legyen.

Cimkék: