Hogyan dolgozom – weboldal tervezés, készítés

weboldal_hogyan

A weboldal tervezés és készítés folyamata azok után, hogy megkerestél a szerződéskötésig szinte ugyanazokból a lépésekből áll, mint a Hogyan dolgozom – logókészítés és arculattervezés blogbejegyzésemben olvasható.

Írok erről is az alábbiakban, viszont azt gondolom, hogy sokkal fontosabb, hogy tudd, neked miket kell átgondolnod előzetesen, mielőtt belevágsz honlap készíttetésbe.

Ezért inkább azzal kezdem, hogy Neked mivel kell készülnöd egy ilyen projektre?

Tudd, hogy:

 • ki az ideális ügyfeled,
 • mi lesz a célja a weboldaladnak,
 • milyen tartalmakat szeretnél megosztani a látogatóiddal,
 • ezekhez a tartalmakhoz ki írja a szöveget,
 • a képeket honnan szerzed be: fotóztatsz, stock oldalakról vásárolsz?
 • adatvédelmi csomagot, jogi dokumentumot (ÁSZF), kivel fogod elkészíttetni,
 • milyen funkciókat szeretnél az oldalon: ilyen funkció pl. űrlap, időpontfoglaló stb.
 • -van már logód és meglévő arculatod? Ha igen, akkor szükségem lesz az arculati színeidre, logódra.

Előfordul, hogy a megbízó azt gondolja, hogy azzal, hogy ő aláírta a szerződést, azzal véget is értek a feladatai. Pedig a webdesigner csak úgy tudja elkezdeni a munkát, ha van muníció, a megbízó által a rendelkezésére bocsájtott anyagok, amiből lehet „építkezni”.

Ugyanis nem a webdesigner feladata kitalálni, hogy milyen képi és szöveges tartalom kerüljön a weboldaladra. (segítek én is stock fotók keresésében, ha már eldöntötted, hogy ilyen jellegű képeket szeretnél, és adtál arra vonatkozóan is instrukciót, hogy milyen stílusúak és tartalmúak legyenek ezek a képek)

Szövegíró sem vagyok, tehát a szöveget vagy neked kell megírnod, vagy megbízni szövegírót. Akit én is tudok ajánlani.

Arról nem is beszélve, hogy a jogi és adatvédelmi dokumentumokat is, amelyek kötelezőek az oldaladon, is hozzáértő szakemberrel kell elkészíttetned.

Tehát mire eljutunk a szerződéskötésig nem árt, ha a fentiekben felsoroltak már vagy össze vannak gyűjtve, vagy folyamatban van az elkészítésük, begyűjtésük.

A folyamat pedig azok után, hogy megkerestél azzal, hogy szeretnél weboldalt:

Ami egyezik a fent említett korábbi blogbejegyzésem lépéseivel, azokat a pontokat csupán címszavakban említem.

 1. Megkeresés a részedről
 2. Rövid telefonbeszélgetés veled arról, hogy mit szeretnél, mit csinálsz, mik a céljaid
 3. Igényfelmérő kérdőív arról, hogy milyen weblapra gondolsz: egy oldalad bemutatkozó, landing oldal egy értékesítési kampányhoz, közepes méretű honlap stb.

Milyen oldalakat szeretnél, milyen funkciókat.

Van-e már képanyagod, szöveged, jogi dokumentumaid az oldalra, vagy szeretnél ajánlást, segítséget a beszerzésükhöz, elkészítésükhöz.

Ez azért fontos, hogy előre tudjam tervezni, hogy a munkám milyen feladatokból fog állni, és ennek megfelelően minél pontosabb árajánlatot adhassak a számodra.

Nem igazán vagyok híve annak, hogy valamit bemondok a telefonba, aztán munka során többször módosítok az áron.

Ha olyan funkciót szeretnél a weboldalra, ami csak fizetős alkalmazással megoldható, nem árt, ha előzetesen egyeztetjük, milyen költségvonzata van.

Illetve azt is lássam, hogy a megbízást el tudom-e vállalni vagy sem.

Igen, ezt is szoktam mérlegelni, ugyanis az űrlap kitöltésnél szokott kiderülni mennyire komolyan gondolod a megbízást. Van, aki már vissza sem küldi, vagy van, aki számára ekkor derül ki, hogy még időre van szüksége, hogy kitalálja milyen céljai vannak, ki az ideális ügyfele, kitalálja milyen tartalmat, információt szeretne a weboldalán keresztül átadni stb.

 1. Az űrlap kitöltését követően elkészítem a részletes árajánlatot, valamint információt kapsz arról is, hogy milyen lépései lesznek a közös munkának.
 1. Az ajánlatot elküldöm számodra és adok egy kis időt arra, hogy átnézd és átgondold. Ha van kérdés, vagy olyan pont, amit kimaradt és időközben eszedbe jutott, akkor javasolni fogok egy Skype vagy Zoom beszélgetést.
 1. Ajánlat elfogadását követően elkészítem a szerződést, amit ugyancsak elküldök neked átnézésére. Ha rendben találod, akkor aláírjuk.

Mivel egyre inkább törekszem én is a papírmentes vállalkozás fenntartására, online, egy szerződésaláíró alkalmazás segítségével írjuk majd alá a szerződést.  Neked ehhez csupán internet elérhetőségre van szükséged, sehová nem kel regisztrálnod, semmit nem kell letöltened. Szerződéskötéssel egy időben a foglalót szoktam kérni átutalni. (Általában a teljes projekt díjának 40%-át.)

 1. Szerződéskötést követően elkezdődhet a munka. A konkrét lépéseket a közösen elfogadott és aláírt szerződésben fogjuk rögzíteni. 

Gyakori kérdések

 1. Módosítási lehetőség

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hányszor lehet módosítani.

Nincs limitálva, ahányszor szeretnél.  Annyi kikötésem viszont van minden projektnél, hogy minden mérföldkőnél, amikor adott fázishoz tartozó elkészült munkát bemutatok csupán az első két módosítási kör ingyenes, minden továbbinak díja van.

Hogy miért van ez?

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki tudja mit szeretne, annak a két módosítási kör bőven elegendő.

 1. Mi történik akkor, ha a projekt folyamán egy teljesen új dolgot kérek, vagy a korábban megállapodottól teljesen mást. Pl. kitalálom, hogy a már elfogadott navigáció, menüsor máshogy nézzen ki és jelenjen meg?

Nincs akadálya, viszont ebben az esetben új árajánlatot fogsz tőlem kapni a kérésed függvényében.

 1. Milyen formában kommunikálunk a munka során?

E-mailben biztosan, illetve, ha szükséges online megbeszélés keretében. (Skype vagy Zoom alkalmazáson keresztül)

Social média felületek üzenetküldési lehetőségein belül egyáltalán nem. Ennek egyrészt adatvédelmi okai vannak, másrészt a munka hatékonyságát illetően fontos, hogy egy, maximum kettő csatornára szűkítsük le a kommunikációt.

Személyes konzultációra külön díj ellenében van lehetőség.

 1. Szükséged van már tárhelyre az oldal építése során is?

Nincs. Saját tárhelyen építem az oldaladat. Az egyes mérföldköveknél fogom kitenni publikus elérhetőségre csupán. A tárhelyedre a munka végső fázisában elegendő előfizetned.

A teljes projekt elfogadását és kifizetését követően költöztetem majd át a te tárhelyedre az oldalt.

 1. Mennyi idő a weboldal elkésztése?

Maximum. 2 hónapot szoktam javasolni szerződéskötéskor. Ennyi időben módosításokkal, előkészületekkel együtt bele kell férnünk.  Bonyolultabb funkcióknál, honlapnál ez hosszabb is lehet akár.

Cimkék: