Mi az a stock fotó, video, grafika? És hogyan érdemes szabályosan használni őket 2021-ben?

stock_photo_weboldal_keszites

Ha van weboldalad, saját vállalkozásod, vagy készítettél már marketing anyagot biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy stock fotó, stock grafika, stock zene, stock video.
Ha nincsenek saját jogtiszta anyagaid, amiket fel lehet tenni a weboldaladra, marketing anyagaidra akkor a fotós, grafikus által készített fényképek, illusztrációk mellett a stock anyagok használatát javasoljuk.

Ebben a cikkben arról írok, hogy mik is ezek a stock képanyagok, hogyan érdemes használni őket és hogyan ne használd őket.

Mik azok a stock képanyagok?

Olyan fényképek, illusztrációk, ikonok, amelyeket értékesítési céllal készítettek harmadik fél számára üzleti vagy magán felhasználás céljából marketing anyagokon, weboldalon, csomagoláson, könyvborítón stb.

Vannak ingyenes, szabadon felhasználható anyagok és vannak olyanok, amelyek használatáért fizetni kell.
A legtöbb stock képanyagot tömörítő gyűjtőoldal bizonyos stílusra vagy témára szakosodott.

Mennyire hatásosak a stock képanyagok?

Az anyagok sokkal hatásosabbak lehetnek, ha módosítjuk őket, a vállalkozásod igényeinek megfelelően szabjuk testre őket és egyfajta egyediséget adunk hozzájuk. A stock képanyagok igazából akkor a leghatásosabbak, ha nem látszik rajtuk, hogy stock képek, illusztrációk stb. A Nielsen Csoport tanulmánya szerint a stock fotókat inkább ignorálják az emberek, ha nem igazi emberek szerepelnek rajtuk.

A stock anyagok nagy előnye a különböző meghatározott céllal készített anyagokhoz képest, könnyű a használatuk, és olcsóak. Néhány óra alatt összegyűjthetőek és letölthetőek a szükséges anyagok.
Tehát a legjobb módja a stock anyagok használatának az, ha olyan képeket keresel, amelyek valósnak tűnnek.

Milyen használatra vonatkozó licenc típusok vannak?

Elég sok fajtájuk létezik. A három fő típus:

 • Royalty-free:a felhasználónak semmit sem kell fizetnie. Ingyen és szabadon használhatja a képet, ábrát, ikont, videót, zenét stb. Ugyanúgy, ahogy mindenki más felhasználhatja ugyanazt az anyagot.
 • Rights managed: Fizetni szükséges az anyagért, amit használni szeretnél. A felhasználhatóságról szóló licencben szerepel, hogy hányszor használható, mennyi ideig, vagy milyen földrajzi területen.
 • Extended or enhanced: Ez hozzáadott jogokat tartalmaz a standard licenchez: többszörös felhasználási lehetőséget, vagy megengedi a tovább értékesítést, vagy felhasználható üzleti célra pl. pólóra nyomva a póló értékesíthető.

Mennyibe kerül, ha stock oldalról szeretnél képet letölteni?

Ha alacsony költségvetéssel számolsz, akkor számodra az ingyenes stock oldalakat ajánlom. Pl. Pixabay, Pexels.
Annyi hátrányuk van, hogy az onnan származó képek gyakrabban szembe jöhetnek mások marketing anyagai, weboldalain.
Vannak olyan stock oldalak, ahol képenként kell fizetni, van ahol előfizetéses rendszerben havonta pl. x számú képet tölthetsz le.

Arra figyelj, hogy bizonyos használati lehetőség speciális elvárásokat támaszt – főleg igaz ez a Creative Commons anyagokra -.

Creative Commons (CC) licenc jelentése: számos nyilvános szerzői jogi licenc egyike, ami megengedi az ingyenes felhasználását egy egyébként copyright-al ellátott anyagnak. A CC licenc használatos, amikor a szerző másoknak ad jogot a megosztásra, használatra, és különböző anyagok elkészítésére, ami a szerző által készített anyag felhasználásán alapul.

Az alábbi típusai vannak ezeknek a speciális elvárásoknak:

 • Standard Attribution: szabad felhasználás ameddig feltünteted az anyag készítőjét.
 • Attribution Share Alike: hasonló szabályok , mint az előzőnél, de bármilyen új felhasználás esetén, üzleti célra történő használatnál, vagy a módosított anyag használatánál újra engedély kell kérni.
 • Attribution No Derivatives: Bármikor újra felhasználható az anyag, üzleti célra is, de nem módosítható és nem szerkeszthető.
 • Attribution Non Commercial: Nem használható üzleti vagy újra értékesítési célra.
 • Attribution Non Commercial Share Alike: személyes célokra használható, de bármilyen szerkesztés vagy módosítás esetén engedélyt kell kérni.
 • Attribution Non Commercial No Derivatives: személyes célokra használható az anyag, de nem módosítható vagy szerkeszthető.

A fentiekből látszik, hogy egy szabadon felhasználható anyagnál is van jó pár olyan szabály, amit használatuknál be kell tartani. Ezért nagyon fontos, hogy az ingyenes anyagoknál is figyelmesen olvasd el, hogy mi az elvárás, ha használni szeretnéd őket.

Stock anyagok lelőhelyei

Nagyon sok gyűjtőhely van, ahol megtalálhatod őket. Egyik jobb, mint a másik. Először is érdemes felmérned, hogy mennyit szánsz rájuk és mire van szükséged: rendszeresen lesz szükséged újabb anyagra, vagy csupán egy projecthez. Olyan anyagot szeretnél, ami ritkábban jön veled szembe a virtuális térben stb.

 • Adobe Stock: széles választék fotókból, vektoros anyagokból, illusztrációkból. Első hónap ingyenes, 10 db képet tölthetsz le havonta.
 • Getty Images: fényképeket, videókat és még zenét is találsz náluk. 5 vagy 10 db-os csomagokat vásárolhatsz tőlük.
 • Shutterstock: ha nincs szükséges rendszeresen anyagra, 5 vagy 25 db-os csomagot vásárolhatsz, de van lehetőség előfizetéses taggá is válni.
 • Moose: az anyagaik ingyenesek, mind privát, mind üzleti célokra addig, amíg visszahivatkozol a weboladaluk linkjével rájuk.

Ha rátaláltál a megfelelő képre, grafikára stb. mindig ellenőrizd az adott anyag jogi státuszát és felhasználhatóságát. Két feltétel van, aminek mindig nézz utána:

 1. Olvasd el a licenc megállapodást. (license agreement néven találod meg.) Ha üzleti célra szeretnéd használni, vagy ha szeretnéd szerkeszteni nézz utána, hogy a licenc megengedi ezt vagy sem. Költséges és hosszú jogi procedúrától kímélheted meg magad, ha jogszerűen jársz el.
 2. Ellenőrizd, hogy ki használhatja még a fotót, amit kinéztél. A probléma a stock anyagokkal az, hogy bárki használhatja őket. Ha csak nem rendelkezel kizárólagos felhasználással, nézz utána, hogy hányan használják ugyanazt a fotót.

Használda TinEye (tineye.com-ot) erre a célra!

Forrás: https://99designs.com/blog/tips/stock-imagery/

Cimkék: