Mi az az SSL tanúsítvány?

weboldal_01

Miért fontos, hogy legyen SSL tanúsítványa a weboldaladnak? Egyáltalán mi az az SSL tanúsítvány?

Biztosan neked is feltűnt, amikor Google Chrome-on keresztül használod az Internetet, előfordul bizonyos weboldalaknál, hogy megjelenik a „nem biztonságos” kifejezés az URL előtt.

Mit jelenthet ez?

Bizalmi tényezők a weboldaladon

Több olyan tényező van, ami miatt elcsúszhat a weboldalad látogatottsága. Ezek közül az egyik ilyen csoportot bizalom-növelő tényezőknek nevezzük. Ide tartozik az például, hogy legyen ügyfélvélemény az oldaladon, vagy hogy a látogatóid könnyen megtalálják ki van a weboldal/vállalkozás mögött, mit lehet róla tudni. De ide tartozik az is, hogy van-e SSL tanúsítványa a honlapodnak.

„Az oldalhoz kapcsolódás nem biztonságos”

Nagyon sok olyan weboldalt látok, főleg a Google Chrome legfrissebb verziójának megjelenése óta, ahol a weboldal linkjét beírva megjelenik a böngészőben, hogy “ehhez az oldalhoz való kapcsolódás nem biztonságos”.

Szuperül néz ki a weboldal, létező vállalkozáshoz kapcsolódik – de ezt csak te, mint a weboldal tulajdonosa tudod.  A weboldaladat felkereső potenciális ügyfeled ezt nem látja.  Az első benyomás, ami weboldal esetében is nagyon fontos csak annyi, hogy az oldallal valami baj lehet, hiszen nem biztonságos. Ezért a jövőbeni vásárlód fogja magát és már az első pillanatban lepattan a honlapodról, bezárja a böngészőt, hiszen semmi kedve ahhoz, hogy valamilyen vírus benyeljen a gépe és és megy tovább a konkurenciádhoz.

De mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő? 

Legyen SSL tanúsítványa a weboldaladnak! Tárhely előfizetés esetén ezért érdemes körültekintően vásárolni tárhelyet. Válassz olyan csomagot, ami már eleve tartalmazza az SSL tanúsítványt. A jobb szolgáltatóknál nem külön díjtétel, hanem automatikusan a tárhely-csomag része.

Mi az az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítvány elsődleges szerepe, hogy a kapcsolatot titkosítsa a weboldal és a szerver között, ezáltal illetéktelenek nem tudják ellopni a weboldalad látogatói által beírt adatokat.

Olyan weboldalaknál, ami ügyféladatot kezel, legyen az akár hírlevél feliratkoztatás miatt kért e-mail cím,  vagy rendelési lehetőség, erősen ajánlott az SSL (Secure Sockets Layer) szolgáltatás beállítása.

Van már tárhelyed, és nem szeretnéd lecserélni, viszont nincs SSL tanúsítvány az előfizetésedben?

Ha már van tárhelyed valahol, de nincs SSL tanúsítvány a csomagban sincs veszve minden!

Bár én annak a híve vagyok, hogy minél kevesebb bővítményt (plugint) telepítsük a weboldalhoz, tényleg csak a legszükségesebbeket GDPR, SEO és biztonság szempontjából, ha nincs SSL tanúsítványod töltsd le a Simple SSL Redirection bővítményt. Csak be kell kapcsolnod és a többit a plugin elvégzi;)

Egy laikus miből látja, hogy egy weboldal biztonságos Chrome-on kívüli böngésző, pl. Safari használata esetén?

A weboldalad elérhetőségében a http https-re módosul jelezve, hogy biztonságos weboldallal van dolga az arra látogatónak!

Miért jó még, ha be van állítva az SSL a honlapodon?

A Google és más netes keresők is előnyben részesítik a biztonságos weboldalakat, ezáltal a találati listán is kedvezőbb helyre kerülhetnek.

Tehát nemcsak megtarthatod az oldaladra látogatót, hanem azt is elérheted, hogy előrébb kerülj a netes keresések során és könnyebben rád találjanak jövendőbeli vásárlóid!

Cimkék: