Reszponzív a weboldalad?

reszponziv_weboldal

Mobilon is jól olvasható és látható?

Biztosan hallottad már azt a szót, hogy reszponzív. Köze lehet a különböző méretű okostelefonokhoz, tabletekehez…..talán. De mégis mit jelent pontosan?

Reszponzív a weboldal olyan kialakítása, amely rugalmasan alkalmazkodik különböző böngészők különböző méretű képernyőihez. Mobil, tablet, laptop és desktop nézethez abból a célból, hogy a legkényelmesebb látogatói/felhasználói élményt biztosítsa a weboldal látogatói számára függetlenül attól, hogy milyen eszközön böngésznek a weblapon.

Régebben úgy oldották meg a reszponzivitást, hogy külön weboldalt készítettek desktop nézetre és külön weboldalt mobilra. (halkan jegyzem meg, hogy előfordul még ma is ez a megoldás, bár nem igazán nevezhető már egyáltalán korszerűnek és hatékonynak)

Miért fontos, hogy a weboldalad reszponzív legyen?

A teljes webes forgalom nagy része ma már mobileszközökön zajlik. Tehát, ha nincs mobilra optimalizálva a weboldalad, akkor potenciális ügyfeleket veszíthetsz el, ugyanis a felhasználók kb. 80%-a azt várja el, hogy a mobilon megkezdett böngészést laptopon is folytathassa. Ehhez pedig az szükséges, hogy reszponzív legyen a weboldalad.

Másrészt 2021. márciusától a Google teljes egészében átáll mobil indexelésre. Ez azt jelenti, hogy a Google a weboldalak rangsorolásánál a mobil nézetet fogja elsődlegesen vizsgálni a korábbi desktop nézettel szemben.

Reszponzív weboldal előnyei:

Gyorsabb lesz a weboldalad, mintha egy külön mobilra készült honlapod lenne

Csökken a visszapattanási arány

– Google algoritmusa a reszponzív weboldalt tartja a legjobb megoldásnak, amikor a rangsorolásról van szó.

Költséghatékonyabb megoldás a reszponzív oldal, mintha külön mobilos weboldalad lenne, ugyanis ha bármilyen módosítást kell eszközölni az oldalon, csak 1x kell belenyúlni a kódba, módosításokat eszközölni a weboldalad fájlaiban.

Miből lehet látni, hogy egy oldal reszponzív vagy sem?

Első ránézésre ugyanolyannak tűnhet a reszponzív és nem reszponzív weboldal, de

– a reszponzív esetében mobil nézetnél kisebbek a képméretek (optimális esetben;)),

– nem látszik a teljes menüsáv, helyette pl. hamburgermenüvel (3 vízszintes pálcika) van megoldva a navigáció,

– ami laptopon egy sávban kifér, pl.három kép egymás mellett, az mobilon három egymás alatti képként jelenik meg.

– tartalmában is eltérhet a desktop és mobiltnézet: nagy divat manapság rövid videót tenni főoldalra háttérnek, amit otthon lapotopon, wifin elérhető interneten keresztül klassz dolog nézegetni, de mobilról a metrón 1GB max havi kerettel már nem annyira. Ezért javasolt a desktopos video hátteret képre cserélni mobilnézetnél.

Ha még ezek alapján sem vagy biztos abban, hogy a weboldalad reszponzív?

Ellenőrizd le a http://ami.responsivedesign.is weboldalon!

Cimkék: