Webdesigner vs webfejlesztő: mi a különbség közöttük?

weboldal_keszites_weboldal_tervezes

Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Elég könnyű összekeverni a webdesignert és a webfejlesztőt.

Mind a kettő segít weboldal építeni, de a weboldal készítés folyamatának két különböző területén mozognak.

Webdesigner vs webfejlesztő: gyors áttekintés

 A webfejlesztő építi a weboldal központi struktúráját kódnyelvet használva, amíg a designer inkább vizálisan kreatív és ügyfél-központú. A fejlesztők programozási tudásukat felhasználva életet lehelnek a designer kreatív elképzeléseibe.

Gondolj úgy a webfejlesztőkre, mint az építkezésen dolgozókra, míg a webdesignerre, mint az építészre, aki tervezi az épületet – mindkettőre szükség van, de különböző tudással rendelkeznek.

De nézzük meg, hogy milyen típusú web designerek és web fejlesztők vannak!

 Mit csinál a web designer?

Ő készíti el a weboldal vizuális látványtervét, ő felelős azért, hogy a weboldal jól nézzen ki. Azt tartja szem előtt, hogy milyen hatást és érzéseket vált ki a weboldal, és ügyel arra, hogy a megrendelő által megadott célcsoportra legyen „szabva” külsejében.

Típusai:

User Experience (UX) designer

Az a feladata, hogy a weboldalra látogatót az oldalon „tartsa”. Pontosan tudja, hogyan kell felturbózni a honlapot, hogy a célcsoport élvezettel használja.

Gondolj csak bele! Ha az emberek élvezettel böngésznek egy weboldalon, nagyobb eséllyel fognak visszatérni rá és javasolják másoknak.

User Interface (UI) designer

Elősegíti a felhasználók és a weboldal elemei között interakció fejlesztését. Ezt úgy teszik, hogy a vállalkozás arculati elemeit, színeit, stílusát átültetik weboldalra, hogy még élvezetesebb és könnyebb legyen a holnapon való szörfölés.

De miben különbözik ez az UX-től? UX magában foglalja az előzetes kutatást abból a célből, hogy olyan megoldás szülessen, ami pozitív ügyfél élményt eredményez. Míg az UI inkább fókuszál az aktuális weboldal által kiváltott esztétikai élményre. (hogyan néz ki és milyen érzéseket vált ki a látogatójából)

Visual designer

A visual designer az UX és UI keveréke. Nemcsak az a feladata, hogy fejlessze az ügyfélélményt a kreatív és kódolási tudása használatával, hanem az is, hogy meg tudjon oldani design jellegű problémákat. Ugyancsak segítenek abban, hogy megfogalmazzák a márka egységes stílusát.

Ők az összes webdesign ág mesterei és a szerepük nagyban függ attól, hogy a megrendelő mit szeretne.

Mit csinál a webfejlesztő?

A webfejlesztő feladatainak egy része abból áll, hogy megvalósíts a webdesigner koncepcióját.

A fejlesztő építi fel a weboldal keretrendszerét különféle programnyelveket használva, mint a Javascript és a JQuery azzal a céllal, hogy gördülékenyen működő weboldalt hozzon létre.

Back-end developer

A back-end az, ahol a weboldal központi struktúrája van létrehozva. Ezek a fejlesztők a programozás szakértői és komplex programnyelveket használnak, mint a Java, SQL és C#.

Amit ők csinálnak a weboldalra látogatók számára nem látható.

Röviden az a feladatuk, hogy logikus, funkcionálisan jól működő weboldalakat hozzanak létre különféle programok segítségével. Ők azok akik sok időt töltenek teszteléssel és hibajavítással.

Front-end developer

Úgy is ismerős lehet, mint az ügyfél oldali fejlesztő. Ez a terület inkább van kapcsolatban a webdesignnal, mint a back-end fejlesztőé., mivel HTML, CSS és Javascript használatával hoz létre dolgokat, amiket a felhasználó lát, pl. űrlap a weboldalon.

Összegezve, azok, akik ügyféloldali fejlesztők ugyancsak rendelkeznek kódolási tudással, és olyan keretrendszereket hoznak létre, amivel a felhasználó valójában kapcsolatba kerül a weboldal használata közben.

Full stack developer

Front-end és back-end területen is otthonosan mozog. Ők azok, akik a webfejlesztés minden területén szakértők.

Kire van szükséged, ha weboldalt szeretnél?

Ha a nulláról szeretnél weboldalt készíttetni, webdesignerre és webfejlesztőre van szükséged. Ez nem feltétlenül jelent két embert. Ha ajánlatot kérsz weboldal készítésre, mindenképpen kérdezz rá, hogy az ár tartalmazza a weboldalak dizájn tervezetét vagy sem.

Szeretnél weboldalt? Vedd fel velem a kapcsolatot a mariann@designm.hu e-mailcímen!

Cimkék: