weboldal, céges kommunikáció, honlap, seo, forgalom, weboldal készítés, weboldal, honlap, weblap, weboldal készítés ára, arculattervezés, céges arculat, webáruház, üzleti fotózás, webáruház készítés, webdizájn, webdizájner, webdesign, webdesigner, suitebuild, webdevelopment
2020.07.21.

Webdesigner vs webfejlesztő: mi a különbség közöttük?

Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Elég könnyű összekeverni a webdesignert és a webfejlesztőt.

Mind a kettő segít weboldal építeni, de a weboldal készítés folyamatának két különböző területén mozognak.

Webdesigner vs webfejlesztő: gyors áttekintés

 A webfejlesztő építi a weboldal központi struktúráját kódnyelvet használva, amíg a designer inkább vizálisan kreatív és ügyfél-központú. A fejlesztők programozási tudásukat felhasználva életet lehelnek a designer kreatív elképzeléseibe.

Gondolj úgy a webfejlesztőkre, mint az építkezésen dolgozókra, míg a webdesignerre, mint az építészre, aki tervezi az épületet – mindkettőre szükség van, de különböző tudással rendelkeznek.

De nézzük meg, hogy milyen típusú web designerek és web fejlesztők vannak!

 Mit csinál a web designer?

Ő készíti el a weboldal vizuális látványtervét, ő felelős azért, hogy a weboldal jól nézzen ki. Azt tartja szem előtt, hogy milyen hatást és érzéseket vált ki a weboldal, és ügyel arra, hogy a megrendelő által megadott célcsoportra legyen „szabva” külsejében.

Típusai:

User Experience (UX) designer

Az a feladata, hogy a weboldalra látogatót az oldalon „tartsa”. Pontosan tudja, hogyan kell felturbózni a honlapot, hogy a célcsoport élvezettel használja.

Gondolj csak bele! Ha az emberek élvezettel böngésznek egy weboldalon, nagyobb eséllyel fognak visszatérni rá és javasolják másoknak.

User Interface (UI) designer

Elősegíti a felhasználók és a weboldal elemei között interakció fejlesztését. Ezt úgy teszik, hogy a vállalkozás arculati elemeit, színeit, stílusát átültetik weboldalra, hogy még élvezetesebb és könnyebb legyen a holnapon való szörfölés.

De miben különbözik ez az UX-től? UX magában foglalja az előzetes kutatást abból a célből, hogy olyan megoldás szülessen, ami pozitív ügyfél élményt eredményez. Míg az UI inkább fókuszál az aktuális weboldal által kiváltott esztétikai élményre. (hogyan néz ki és milyen érzéseket vált ki a látogatójából)

Visual designer

A visual designer az UX és UI keveréke. Nemcsak az a feladata, hogy fejlessze az ügyfélélményt a kreatív és kódolási tudása használatával, hanem az is, hogy meg tudjon oldani design jellegű problémákat. Ugyancsak segítenek abban, hogy megfogalmazzák a márka egységes stílusát.

Ők az összes webdesign ág mesterei és a szerepük nagyban függ attól, hogy a megrendelő mit szeretne.

Mit csinál a webfejlesztő?

A webfejlesztő feladatainak egy része abból áll, hogy megvalósíts a webdesigner koncepcióját.

A fejlesztő építi fel a weboldal keretrendszerét különféle programnyelveket használva, mint a Javascript és a JQuery azzal a céllal, hogy gördülékenyen működő weboldalt hozzon létre.

Back-end developer

A back-end az, ahol a weboldal központi struktúrája van létrehozva. Ezek a fejlesztők a programozás szakértői és komplex programnyelveket használnak, mint a Java, SQL és C#.

Amit ők csinálnak a weboldalra látogatók számára nem látható.

Röviden az a feladatuk, hogy logikus, funkcionálisan jól működő weboldalakat hozzanak létre különféle programok segítségével. Ők azok akik sok időt töltenek teszteléssel és hibajavítással.

Front-end developer

Úgy is ismerős lehet, mint az ügyfél oldali fejlesztő. Ez a terület inkább van kapcsolatban a webdesignnal, mint a back-end fejlesztőé., mivel HTML, CSS és Javascript használatával hoz létre dolgokat, amiket a felhasználó lát, pl. űrlap a weboldalon.

Összegezve, azok, akik ügyféloldali fejlesztők ugyancsak rendelkeznek kódolási tudással, és olyan keretrendszereket hoznak létre, amivel a felhasználó valójában kapcsolatba kerül a weboldal használata közben.

Full stack developer

Front-end és back-end területen is otthonosan mozog. Ők azok, akik a webfejlesztés minden területén szakértők.

Kire van szükséged, ha weboldalt szeretnél?

Ha a nulláról szeretnél weboldalt készíttetni, webdesignerre és webfejlesztőre van szükséged. Ez nem feltétlenül jelent két embert. Ha ajánlatot kérsz weboldal készítésre, mindenképpen kérdezz rá, hogy az ár tartalmazza a weboldalak dizájn tervezetét vagy sem.

Szeretnél weboldalt? Vedd fel velem a kapcsolatot a mariann@designm.hu e-mailcímen!

error: A weboldal tartalmát szerzői jog védi!